Ceas



Convertor valutar


promovare servicii.episcopiaoradiei.ro


www.la-capatul-drumului.ro

La capatul drumului Pompe funebre , servicii funerare Oradea ,si in Bihor Pompe funebre , servicii funerare Oradea ,si in Bihor Pompe funebre , servicii funerare Oradea ,si in Bihor




Meteo




Promovare Imagine Publicitate

WikiTools.ro: Page Rank

parastas

POMANA DUPĂ ÎNMORMÂNTARE

După înmormântare, familia celui decedat, cheamă la masă pe cei care au luat parte la ceremonie, rude, cunoscuți și, îndeosebi, pe cei care au ajutat la pregătirile de înhumare.
După oficierea slujbei de binecuvântare a mâncării și băuturii, cei prezenți sunt datori să mănânce cu cuviință și cu rugăciune în gând, pentru cel decedat. Nu se vorbește fără rost, nu se fac glume, nu se râde, dar nici nu se mănâncă și nici nu se bea întocmai ca la nuntă. În loc de "noroc!" sau altă urare, atunci când se gustă din pahar, se zice "Dumnezeu să-l ierte!" (sau s-o ierte!), iar când se primesc un vas, îmbrăcăminte etc. de pomană, nu se zice mulțumesc, ci "Dumnezeu să primească".
Cei care se întorc de la înmormântare, ca să ia parte la masă, trebuie să se spele pe mâini.
Dacă ziua de pomenire cade în post, toate mâncărurile trebuie preparate numai de post. Prin aceasta se dovedește păstrarea credinței autentice, iar pe de altă parte, rugăciunea conjugată cu postul este mai puternică.
Obiceiul de a vărsa vin din pahar la pomană trebuie să dispară, deoarece cine varsă vin pe jos dovedește că se ține de obiceiuri păgânești.
Când cineva pleacă beat de la pomană, a păcătuit atât acela, dar și cel care i-a dat să bea peste măsură.
Milostenia cea mai primită este cea făcută celor lipsiți, infirmilor, bolnavilor, bătrânilor neajutorați, celor care nu pot munci, familiilor nevoiașe cu mulți copii, celor abandonați în casele sau leagănele de copii.
Deci, se cuvine a păstra și respectă cu sfințenie rânduiala Bisericii, apelându-se permanent la sfatul competent al preotului.



Despre coliva


Despre coliva
Coliva a fost introdusă în practica Bisericii după minunea Sfântului Teodor Tiron, săvârșită la 50 de ani după moartea sfântului, în vremea împăratului Iulian Apostatul.
La început, coliva a servit ca hrană, iar mai târziu la pomenirea morților.
Coliva este un preparat ritual și este făcută din grâu fiert, care închipuie însuși trupul mortului, deoarece omul consideră grâul, hrana principală a sa. Simbolul grâului leagă viața de moarte.
Coliva se prepara din trei componente de bază: grâu, zahăr sau miere de albine și miez de nucă. Grâul simbolizează pe cei drept-credincioși ce vor fi mântuiți la Judecata de Apoi, Zahărul sau Mierea reprezintă virtuțile celor sfinți, iar Nuca, optimismul victoriei asupra morții, prin Învierea Mântuitorului Nostru. Coliva este un simbol de jertfă, iertare și respect față de cei adormiți înainte de a părăsi definitv această lume spre una dreaptă și veșnică.
Legănarea colivei cu mâinile este o expresie a legăturii reale cu cei adormiți, iar pe de altă parte, un semn al învierii, asemănător celui din Sfânta Liturghie, când preoții leagănă sfântul aer deasupra Darurilor la citirea Crezului până la momentul când se zic cuvintele "Și a înviat a treia zi, după Scripturi", închipuind cutremurul care a avut loc cu ocazia morții și învierii lui Iisus Hristos (Matei 27, 51).
Reteta COLIVA
Ingrediente pentru cca. 60 de persoane:
4 kg. arpacas sau grau, 2 linguri sare, 15 litri apa, 3 kg. zahar, 2 kg. nuca macinata (1 kg. se poate praji usor la cuptor), 200 g. migdale/alune prajite, 200 g. cacao, 15 sticlute esenta de rom, 2 sticlute esenta de vanilie, 10 pliculete zahar vanilat, stafide inmuiate in rom (optional), coaja de lamaie, portocale
Pentru ornat:
nuca de cocos, biscuiti macinati, cacao, jumatati intregi de miez de nuca, migdale, bombonele colorate
!!! La cantitatile date aveti nevoie de o oala de cca. 25 de litri, si e recomandabil ca arpacasul sa se fiarba seara, pentru ca dimineata sa fie rece si sa se poata finaliza si orna.
Mod de preparare:
Se alege arpacasul (se curata de impuritati) si se spala in 7 ape (asa e traditia).
Se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Foarte important: apa sa fie intr-adevar clocotita!!!
Se fierbe la foc mic si se amesteca rar. Se spumeaza, daca e cazul.
E bine de stiut ca arpacasul se poate si inmuia cate ore bune, caz in care se va reduce cantitatea de apa de la 15 litri la 12 litri!
Se lasa la fiert cca. 3 ore sau chiar mai mult, pana cand bobul "infloreste". Apa, in stadiul asta, e destula, dar nu va ingrijorati, asa si trebuie sa fie deoarece dupa ce sta ajunge sa "inghita" toata apa. In niciun caz nu aruncati apa ce pare sa prisoseasca!
Se adauga zaharul si se amesteca intruna, sa nu se prinda de oala, pentru cca. 30 de minute.
Se lasa la racit pana dimineata, cand se amesteca cu esentele si mirodeniile afisate mai sus, dupa gust.
Se orneaza dupa plac, ori numai cu ingredientele afisate mai sus, obtinand astfel o coliva simpla ori ajutandu-va de un model in forma de cruce, cum am facut noi...



www.episcopiaoradiei.ro portal ortodox de informatii si servicii religioase

Portalul www.episcopiaoradiei.ro prezinta parohiile si bisericile ortodoxe din judetul Bihor cat si istoria crestina a acestor meleaguri . Promovam pe www.episcopiaoradiei.ro persoanele fizice si firmele ce doresc sa fie cunosute de cititirii si vizitatorii portalului nostru. Activitatile promovate sant urmatoarele : amenajari , intretinere , morminte , lucrari in cimitir ,monumente ,funerare , marmura , piatra , constructor biserici , coroane si aranjamente florare , produse de panificatie si patiserie , pomeni , parastas , lumanari , ferestre si usi pentru biserici , fundatii si asezaminte bisericesti , icoane , pictor , zugrav , instalatii , echipamente , biserici , clopote , lucrari , specifice ,pentru ,biserica , materiale , obiecte bisericesti , de cult , pangar , magazin de carte religioasa , pictura pentru biserici , fresca , relizare iconostas pentru biserica , sculptura lemn pentru biserici , servicii funerare , pompe funebre , florarii , servicii religioase , Bihor , Municipiul , Oradea , Beius , Marghita , Salonta , Orasul , Alesd , Nucet , Sacuieni , Stei , Vascau , Valea lui Mihai , comuna , Abram , Abramut , Astileu , Auseu , Avram Iancu , Balc , Batar , Biharia , Boianu Mare , Borod , Bors , Bratca , Brusturi , Budureasa , Buduslau , Bulz , Buntesti , Cabesti , Capalna , Carpinet , Cefa , Ceica , Cetariu , Cherechiu , Chislaz , Cimpani , Ciuhoi , Ciumeghiu , Cociuba Mare , Copacel , Cristiorul de Jos , Curatele , Curtuiseni , Derna , Diosig , Dobresti , Draganesti , Dragesti , Finis , Gepiu , Girisu de Cris , Hidiselu de Sus , Holod , Husasaul de Tinca , Ineu , Lazareni , Lazuri de Beius , Lugasu de Jos , Lunca , Madaras , Magesti , Nojorid , Olcea , Osorhei , Paleu , Pietroasa , Pocola , Pomezeu , Popesti , Rabagani , Remetea , Rieni , Rosia , Rosiori , Sacadat , Salacea . Salard , Simbata , Simian , Sinmartin , Sinnicolaul Roman , Sintandrei , Sinteu , Sirbi , Soimi , Spinus , Suncuius Suplacu de Barcau , Tamaseu , Tarcaia ,Tarcea , Tauteu , Tetchea , Tileagd , Tinca , Toboliu , Tulca , Uileacu de Beius , Vadu Crisului , Viisoara , Virciorog



produse de panificatie si patiserie pentru pomeni si parastas

parastas , pomana , produse , panificatie , inmormantari , parastase ,prajituri,colac,japoneze , coliva , brutarie , cozonaci , sortimente , cruci , saleuri , covrigi , cornuri , lista ,necesar ,pachet ,prescura ,prescuri ,chec,retete, parastas,pomana ,harta ,harti
parastas , pomana , produse , panificatie , inmormantari ,parastase ,prajituri,colac,japoneze , coliva , brutarie , cozonaci , sortimente , cruci , saleuri , covrigi , cornuri , lista ,necesar ,pachet ,prescura ,prescuri ,chec,retete, parastas,pomana ,harta ,harti
parastas , pomana , produse , panificatie , inmormantari , parastase ,prajituri,colac,japoneze , coliva , brutarie , cozonaci , sortimente , cruci , saleuri , covrigi , cornuri , lista ,necesar ,pachet ,prescura ,prescuri ,chec,retete, parastas,pomana,harta ,harti



produse de panificatie si patiserie pentru pomeni si parastas

monumente funerare , modele diverse marmura , modele diverse granit , dimensiuni ,nuante , culori ,dimensiune , mosaic , marmura , granit , borduri din mosaic , borduri placate cu marmura , cavouri din mosaic ,cripte , cavouri placate cu marmura ,glafuri , plinte , inscriptionari , servicii funerare ,constatarea decesului ,imbalsamare ,declararea decesului ,manipulare sicriu ,cosmetizare decedat ,sicrie ,prosoape ,batiste ,candele ,lumanari ,coronae ,jerbe ,pachete ,colive ,colaci ,cap ,prescura ,arhanghel ,transport funerar ,transport persoane ,consiliere ,transport sicriu , masini funerare , inchirieri catafalc , comanda coliva , acte deces ,acte inhumare , certificat de deces ,cruci ,glafuri geamuri ,placari trepte interior , placari trepte exterior ,stalpi de marmura ,balustri ,placari monumente funerare ,garniture , manere , stat , stalp , crucifix , iconita , panza alba , panza neagra ,doliu ,imbalsamat ,cosmetizat ,transport ,transport spital , manipulat sicriu ,batiste ,batice ,esarfe ,prospape ,candele ,tamaie ,carbuni ,suport coroane natural ,coliva ,colaci ,pachete ,masa preot ,restaurant ,aranjament camera mortuara ,non stop ,obiecte funerare ,transport intern ,transport international autospeciale ,medic constatator deces ,haine barbatesti , haine femeiesti ,brad ,fag ,stejar ,sicrie de lux ,cruci lemn ,cruci fier ,repatrieri decedati ,oseminte ,deshumari ,aranjamente florale ,mese commemorative ,catering ,fanfare funerare ,anunt ziar ,articole inmormantare ,servicii inmormantare ,masina mortuara ,harta ,harti
,produse panificatie inmormantari si parastase ,produse panificatie inmormantari si parastase ,parastas , pomana ,produse panificatie inmormantari si parastase ,prajituri,colac,japoneze,coliva,brutarie,cozonaci ,sortimente,cruci ,saleuri,covrigi , cornuri ,lista, necesar ,pachet ,prescura ,prescuri ,chec,retete, parastas,pomana ,parastas , pomana ,produse panificatie inmormantari si parastase ,prajituri,colac,japoneze,coliva,brutarie,cozonaci ,sortimente,cruci ,saleuri,covrigi , cornuri ,lista, necesar ,pachet ,prescura ,prescuri ,chec,retete, parastas,pomana ,harta ,harti


parastas , pomana , produse , panificatie , inmormantari , parastase ,prajituri,colac,japoneze , coliva , brutarie , cozonaci , sortimente , cruci , saleuri , covrigi , cornuri , lista ,necesar ,pachet ,prescura ,prescuri ,chec,retete, parastas,pomana ,www.episcopiaoradiei.ro este un portal ortodox de informatii si servicii religioase pentru judetul Bihor.

Este dedicat atat crestinilor ortodoxi cat si celor care au activitati specifice serviciilor religioase .




Pagina Facebook
Portal ortodox episcopiaoradiei.ro



www.crisulrepede.ro www.lacapatuldrumului.ro www.groupromo.ro www.episcopiaoradiei.ro/index.php?idmenu=6&sub=351 www.bihor.ro